Planta Sapiens | Paco Calvo

Paco Calvo, vůdčí osobnost filozofie rostlinné signalizace a chování, předkládá v knize Planta sapiens zcela nový pohled na biologii rostlin a vysvětluje, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj: od robotiky přes umělou inteligenci až po řešení ekologické krize. Především však dokládá, že rostliny nejsou jen pouhé suroviny – jsou to aktivní živé organismy s vlastními zájmy. Dokážou si pamatovat, učit se a disponují inteligencí, která jim umožňuje chovat se adaptivně, flexibilně, účelně a předvídavě.

Kniha Planta sapiens je sondou do vnitřního světa rostlin. Je určena těm, kteří věří, že rostliny mohou být inteligentní, i těm, kteří si myslí, že to prostě není možné. To, co se v knize dočtete, zpochybňuje dosavadní předsudky všech. Pokud se na rostliny podíváme novým způsobem, může to zásadně změnit celé naše chápání světa. Dokážeme-li pochopit, jaké je to být rostlinou, mohli bychom mít z okolního světa mnohem víc. Schopnosti rostlin vědci dokumentují už desítky let. Prokázali, že rostliny spolu komunikují, manipulují ostatními druhy a provádějí důmyslné pohyby. Fascinující výzkumy rostlinné inteligence nám odhalují, jak chytré rostliny jsou.

Planta sapiens znamená – po vzoru našeho vlastního druhu – ‚rostlina rozumná‘. Už dlouho se snažím porozumět prožitkům organismů, které se od nás významně liší: odhalit podstatu inteligence rostlin. Tato kniha je vyvrcholením dvaceti let náruživého zkoumání rozmanitého paralelního světa, který existuje vedle toho našeho. Kniha Planta sapiens otevírá pohled do rostlinné říše jako nikdy předtím. Změní váš pohled na jiné formy života, takže rostliny budete vnímat jako spojence při řešení globálních problémů, ne jako zelenou kulisu. Poznáte rostliny jako učitele, od kterých se můžete učit o své vlastní mysli. Pokud se naučíte dívat se na rostliny jinak, budete ohromeni tím, co objevíte,“ uvádí autor knihy Paco Calvo.

Autoři:

Paco Calvo je profesor filozofie vědy působící v Laboratoři minimální inteligence (MINT Lab) na Murcijské univerzitě ve Španělsku, kde zkoumá ekologické základy a možnosti inteligence rostlin. Provádí experimentální studie na pomezí rostlinné neurobiologie a ekologické psychologie a přednáší po celém světě na téma rostlinné inteligence.

Natalie Lawrencová je spisovatelka a ilustrátorka s magisterským i doktorským titulem z historie a filozofie vědy, která se pyšní dalším titulem ze zoologie na Cambridgeské univerzitě. Její práce se objevily v časopisech BBC Wildlife, Aeon Magazine či Public Domain Review. Vystupuje na TED konferencích a vyskytla se v podcastu BBC Woman’s hour.

Název knihy: Planta Sapiens

Autor: Paco Calvo

Překlad: Vojtěch Ettler

Počet stran / vazba: 288 stran, pevná vazba

Doporučená cena: 449 Kč

Vydalo nakladatelství KAZDA.

Více naleznete na www.knihykazda.cz.

You may also like...