Pestrý svět pelargonií v knize od pražské botanické zahrady

Botanická zahrada hl. m. Prahy uvádí tento týden do prodeje knihu Pelargonie tria autorek Aleny Novákové, Jarmily Skružné a Evy Smržové. Kurátorky trojské botanické zahrady se vydávají po stopách pelargonií, a to nejen těch, které známe z našich zahrad a truhlíků. Díky péči právě těchto odbornic spravuje botanická zahrada v Troji jedinečnou sbírku těchto rostlin. Publikace provází celým světem rodu Pelargonium, seznamuje čtenáře s botanickými druhy i odrůdami, které se u nás běžně pěstují. Autorky radí, jak pelargonie pěstovat, jak o ně pečovat, a také se věnují způsobům jejich množení.

Knihu je možné zakoupit v botanické zahradě či objednat na webu www.botanicka.cz. Její cena je 349 Kč.

Získat vzácné botanické druhy muškátů není vůbec snadné. Původní druhy pelargonií se nepěstují zdaleka tak často jako okrasné odrůdy a hybridy. V běžném truhlíku na ně téměř nenarazíte. Během expedic našich kurátorů do Jihoafrické republiky se podařilo nakoupit semena některých méně obvyklých druhů, další jsme získali na základě spolupráce s jinými botanickými zahradami – také zejména v zahraničí. Díky mravenčí pečlivé práci našich odborníků se nám povedlo zajistit pro naši zahradu skutečně unikátní sbírku, se kterou se nyní mohou milovníci pelargonií seznámit prostřednictvím knihy od specializovaných kurátorek. Na jejích stránkách se i dozvědí, jak tyto rostliny pěstovat,“ upřesňuje Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Většinu druhů pelargonií pěstuje botanická zahrada v zázemí a chlubí se jimi během výstav. Některé druhy je možné vidět v expozici Svět sukulentů a od jara do podzimu před skleníkem Fata Morgana. Kolekce zahradních pelargonií zahrnující více než 200 odrůd je v létě ozdobou Ornamentální zahrady. Vonné pelargonie mohou návštěvníci obdivovat mezi aromatickými a léčivými rostlinami.

Svět pelargonií v jedné knize

Kniha Pelargonie přibližuje původ těchto rostlin a jejich výskyt ve volné přírodě. Nabízí přehled druhů – od botanických po běžně pěstované odrůdy. Autorky také nastiňují historii šlechtění pelargonií, zmiňují jejich použití v domorodé medicíně, aromaterapii i parfumérství a radí čtenářům s pěstováním, péčí i množením těchto oblíbených balkónových rostlin. V závěru nechybějí tipy, kam se za pelargoniemi vypravit při cestách po Evropě.

52 knih s podpisem autorek

Knihu Pelargonie lze zakoupit přímo v pražské botanické zahradě. V současné době, kdy je celý areál z důvodu vládních nařízení zavřený, je na základě objednávky na www.botanicka.cz/pelargonie možné si titul vyzvednout u výdejního okénka nebo si ho nechat zaslat na dobírku. Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila letos 52. sezónu, a tak prvních 52 čtenářů získá knihu i s podpisy autorek.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram).

Novinky, program plánovaných akcí a další informace najdete také na www.botanicka.cz.

You may also like...