Výstava Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu je už nyní k vidění v Severočeském muzeu v Liberci

Jedním z témat letošního Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm je voděná loutka v animovaném filmu. K této příležitosti festival ve spolupráci se Severočeským muzeem v Liberci připravil již před pár dny zahájenou výstavu Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu.

Za hranice animace

Ta u nás vůbec poprvé mapuje tento fenomén, který se pohybuje v prostoru mezi animovaným a hraným filmem. Výstava představuje voděnou loutku v českém filmu od počátků až do současnosti. K vidění jsou nejen samotné loutky, ale také dekorace, celé scény, výtvarné návrhy, skici a filmové plakáty od rozličných, často významných výtvarníků a výtvarnic, jako jsou Jan Švankmajer, František Antonín Skála, Jakub Dvorský či Bára Čechová. Výstava Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu v Severočeském muzeu v Liberci probíhá od 14. března do 2. června 2024 ve Velkém sále v přízemí muzea a přichystán je i doprovodný program včetně filmových projekcí.

Za hranice animace

„Je zajímavé, jak natáčení s divadelními loutkami prostupuje českou kinematografií. Objevuje se hned na začátku 30. let 20. století, kdy se na plátno dostává divadelní dvojice Spejbl a Hurvínek,“ říká kurátor výstavy David Kubec a pokračuje: „Přes kultovní filmy Jana Švankmajera a televizní loutky, iluzivní i neiluzivní, se překleneme do současné kinematografie. Tam už na diváky čekají známé loutky z filmu Kuky se vrací nebo Malý pán, ale také rarity, jako jsou charaktery z pozapomenutého filmu Chcípáci, který natočil divadelní soubor Buchty a loutky.“

Za hranice animace

Na výstavě jako kurátorka spolupracovala také dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, která doplňuje: „Na téma voděné loutky ve filmu jsme mysleli už před několika lety, ale čekali jsme dobu, kdyby se nám propojilo s něčím aktuálním. A to se stalo letos, kdy jde do kin celovečerní film Velký pán a premiéru bude mít právě u nás na festivalu. V podstatě sledujeme, že voděná loutka ve filmu má u nás tradici a zároveň dobře funguje i v aktuální tvorbě. Jenže tvůrci těchto filmů narážejí často na to, že jejich filmy nezapadají do žádné škatulky, nesplňují kategorii animovaný film, ale ani hrané tak úplně nejsou. Takže se jim stává, že je nakonec festivaly moc nepromítají, a to nám přijde škoda.“

Za hranice animace

Na výstavě si tak návštěvníci prohlédnou mimo jiné vzácné loutky Spejbla a Hurvínka ze 40. let, Mefista, Kašpárka a scénu ze Švankmajerovy Rakvičkárny, ale také české „muppety“ Jů a Hele ze Studia Kamarád. Nejobjemnější část výstavy tvoří loutky a celé scény z filmů Malý pán (2015) a Velký pán (2024) režiséra Radka Berana. Krom hlavních i vedlejších postav filmu si návštěvníci prohlédnou laboratoř pana Drobného, Majolenčin lesní kiosek, Stodolodílnu či interiér knihovny. Protipólem k těmto exponátům je působivá instalace Televize Estráda, punkového uskupení, které využívá ve své tvorbě právě voděné loutky. Televizi Estráda založili v roce 2018 mladí tvůrci a studenti z oblasti animovaného filmu a jejich tvorba na výstavě obsadila prostor kaple. K vidění je zde většina jejich fundusu a na 180 figur, loutek a postav.

Za hranice animace

„Výstava je vlastně předzvěstí Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Předpokládám, že vzbudí velký zájem návštěvníků napříč generacemi. Vždyť kdo z nás nepropadl kráse loutek. Pronikat do alchymie tvorby animovaného filmu, to je navíc velké dobrodružství“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za hranice animace

Výstava vedle zlomových filmů, klíčových tvůrců a moderních přístupů mapuje i technologickou šíři voděných filmových loutek. Zahrnuty jsou klasické marionety voděné shora, spodové loutky jako maňásci či javajky, neiluzivní loutky, ale i loutky větších rozměrů, které herci ovládají zezadu či zevnitř.  Loutky pocházejí povětšinou z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, dále z České televize, Muzea Cheb, část je ze soukromých sbírek a mnohé z loutek jsou vystavené úplně poprvé.

Výstava je časově sladěná s premiérou loutkového filmu Velký pán a tematicky rezonuje také s Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm, který se v Liberci koná 7. – 12. května a s voděnou loutkou počítá jako s jedním z témat nesoutěžního filmového programu.

Za hranice animace

Výstavu Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu pro Severočeské muzeum připravil tým Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, kurátoři David Kubec, Malvína Balvínová, Pavel Horáček a Pavel Jirásek a architekti Richard Loskot a Rozárka Jiráková. Autorkou plakátu je mladá výtvarnice, režisérka a animátorka Noemi Valentíny. Záštitu výstavě poskytli hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor města Liberec Jaroslav Zámečník.

Vstupné do Severočeského muzea je dobrovolné a otevřeno je denně kromě pondělí od 10:00 do 19:00. Severočeské muzeum k výstavě ve spolupráci s Anifilmem připravilo i doprovodný program (jako např. projekce filmů), o němž se více dočtete na webu muzea www.muzeumlb.cz.

Za hranice animace

Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu

Premiéra: 14. 3. – 2. 6. 2024

Kurátoři: David Kubec, Malvína Balvínová, Pavel Horáček, Pavel Jirásek

Grafika výstavy: Noemi Valentíny, David Pucherna

Architekti: Richard Loskot, Rozárka Jiráková

Zdroj foto: Anifilm, Severočeské muzeum v Liberci

You may also like...