Ocenění ze světové soutěže Gourmand Cookbook Awards si přivezly tři české knihy

Do soutěže Gourmand Cookbook Awardsbyly nominovány české knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou, Postní kuchařka šéfkuchaře Pavla Drdela a Vánoční Tradinář farářky Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové.

Letošní vyhlášení a finální ceremonie mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards proběhlo v sobotu 27. 5. 2023 ve švédském městě Umea v rámci několikadenního setkání autorů, fotografů a nakladatelů nominovaných publikací.

Výpravná publikace Rytmus roku s Hankou Zemanovou získala dokonce ceny dvě – 1. místo v kategorii Východní Evropa a 2. místo v kategorii Zdraví a výživa. Postní kuchařka s podtitulem od kořene po nať Pavla Drdela se umístila na 2. místě v kategorii Šéfkuchaři a Vánoční Tradinář Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové získal 4. místo v kategorii Pohostinnost.

Ocenění a diplomy za výše jmenované autory převzala Martina Boledovičová, zakladatelka nakladatelství Smart Press, které knihy vydalo.

Tématem letošního 28. ročníku byla udržitelnost v gastronomii, ale i v jiných oblastech života. Několikrát během celého sympozia zaznělo, že tím, co jíme, jaké suroviny volíme, co vaříme a pro koho, ovlivňujeme nejen zdraví naše, ale i celé planety. Bylo velmi zajímavé vidět, že téma šetrného vaření, vaření beze zbytku, ale i návraty ke kořenům a důležitost jídla jako možnosti propojování lidí se objevují na celém světě, ať je to naše republika, Turecko, Singapur či Mexiko,“ říká Martina Boledovičová, nakladatelka.

Hanka Zemanová, spisovatelka a autorka knihy Rytmus roku k ocenění uvedla: „Je to ocenění nejen pro mě a celý tým nakladatelství Smart Press, ale i pro divokou přírodu a pro její dary, které nám každý měsíc nabízí a kterými nás léčí. Rytmus roku nenabízí jen rady do domácí lékárny, recepty na sezónní jídla a bylinné elixíry. Rytmus roku je kniha, která změní jednou pro vždy vaše vnímání přírody, jídla i zdraví. Zamilujete se do všech měsíců v roce a váš každodenní život se stane jednodušší, ekologičtější a po všech stránkách zdravější.“

Pavel Drdel, šéfkuchař strakonické restaurace Sůl a Řepa a autor Postní kuchařky poznamenal: „Je pro mě velká pocta být součástí nakladatelství Smart Press, ale i této jedinečné soutěže. Veliké díky všem, bez kterých by tato kniha nikdy nevznikla.

Farářka Martina Viktorie Kopecká, spoluautorka knihy Vánoční Tradinář dodává: „Umístění v celosvětové soutěži mě potěšilo, protože ukazuje, že nejen my autorky vnímáme důležitost propojování tradic a jídla. Vánoční Tradinář mi ukázal další rozměr v mojí práci i to jak je důležité prožívat Vánoce u rodinného stolu.

Oceněné knihy:

Rytmus roku s Hankou Zemanovou: 1. místo, kategorie Východní Evropa (Eastern Europe) a a 2. místo, kategorie Zdraví a výživa (Health & Nutrition)

Postní kuchařka od kořene po nať, Pavel Drdel: 2. místo, kategorie Šéfkuchaři (Celebrity Chef)

Vánoční Tradinář – od Dušiček po Hromnice, Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová: 4. místo, kategorie Pohostinnost (Entertaining)


O soutěži

Prestižní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995. Jedná se o mezinárodní soutěž kuchařek a knih týkající se jídla a pití z celého světa. Do soutěže se každoročně hlásí desítky tisíc titulů od největších nakladatelstvích světa po knihy vydané vlastním nákladem. Knihy jsou rozděleny do kategorií a porota volí užší výběr nominovaných knih, které postupují do celosvětového finále. Publikace se posuzují v jednotlivých kategoriích podle různých kritérií, ale knihy postupující do finále mají jedno společné – jsou přínosné pro mezinárodní publikum. Posuzuje se také originalita, kvalita provedení a fotografií. Jak ale uvádí zakladatel soutěže Edouard Cointreau, je velmi těžké zvolit ty nejlepší z nejlepších a také srovnávat knihy z různých koutů světa, i proto přibývají stále nové kategorie.

Hlavním tématem byla letos udržitelnost, dalšími tématy byly kuchyně původních obyvatel a také gastronomie v diplomacii. Vyhlášení proběhlo v hlavním městě severního Švédska Umee, kam přijelo přes 200 zástupců z celého světa. Nejpočetnější byly ze španělsky mluvících zemí včetně Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Početné delegace přijely také z Jihoafrické republiky a Polska. Nechyběly ale ani Faerské ostrovy, Island a například malý ostrov Rota. Mezi oceněné projekty se dostaly i knihy s přesahem do oblasti charity, například venezuelská kuchařka s recepty z válečných oblastí, nebo knihy o vaření pro děti v Etiopii.

V předchozích letech získaly ocenění Gourmand Cookbook Awards tyto publikace nakladatelství Smart Press:

2019: Julie Kučerovská: Kuchařka pro teenagery – 1. místo (kategorie Rodina)

2018: Dominika W. Gašparová: Švédská kuchařka – 1. místo (kategorie Skandinávská kuchyně)

2015: Denisa Bartošová – Láskominy Denisy Bartošové – 1. místo (kategorie Zábava)

2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie Design)

2013: Martin Škoda – Škoda nevařit – 3. místo (kategorie Nejlepší prvotina)

Zdroj foto: Nakladatelství Smart Press

You may also like...