Příručka k pozorování ptáků | Leander Khil

Výpravná a podrobná Příručka k pozorování ptáků poskytne začátečníkům i zkušeným pozorovatelům řadu užitečných rad a informací, které se budou hodit při vycházkách za ptáky. Od výběru vhodného dalekohledu a možností využití chytrého mobilního telefonu, přes rady jak a kde ptáky nejlépe pozorovat, až k praktickým tipům ohledně metod pozorování v terénu a základů fotografování ptactva. Příručka navíc obsahuje rozsáhlou druhovou část, která pomůže s určováním vzácnějších či obtížně určitelných druhů.

Příručka k pozorování ptáků obsahuje vše, co je potřebné k pozorování ptactva 365 dnů v roce. Na 300 stranách nabízí popisy více než 260 ptačích druhů, 650 barevných fotografií a 400 ilustrací, srozumitelné rady jak najít ptáky, jak správně určit věk, jak se vyznat i v obtížně rozpoznatelných druzích a praktické tipy pro výběr vybavení do terénu, pořizování záznamů, odborné sčítání ptáků a návody na to, jak zažít nezapomenutelná pozorování, aniž by to ptáky rušilo.

„Hlavním cílem této knihy je poskytnout pokročilým pozorovatelům i začátečníkům pevné základy pozorovacích strategií a určovacích technik. Měla by odpovědět na různé otázky a pomoci s obtížnějšími případy určování i probudit chuť k vlastním objevům. Ty totiž nevyhnutelně čekají na každého, kdo se dokáže venku pohybovat s otevřenýma očima a nastraženýma ušima. Podlehnete-li kouzlu pozorování ptáků, jen stěží se už někdy vymaníte. Pravděpodobně se stane vaším koníčkem, kterému se budete věnovat celý život. Pozorování ptáků nás totiž zpomaluje, propojuje s přírodou a díky němu se dokážeme odreagovat od starostí. Je dokonce prokázáno, že pozitivně působí na naši psychiku,“ říká autor knihy – ornitolog Leander Khil.

Autor:
Leander Khil (* 1988) je vášnivý ornitolog a fotograf zvířat a přírody, který umí srozumitelně vysvětlit potřebnou teorii a souvislosti. Studium biologie ve Štýrském Hradci a ochrany přírody ve Vídni nasměrovalo jeho nadšení k vědecké dráze a ornitologii. Při hledání vzácných druhů ptáků a mimořádných biotopů procestoval celý svět. Snaží se upozorňovat veřejnost na naléhavou potřebu ochrany živočichů, rostlin a jejich biotopů, předávat nadšení pro přírodu a vysvětlovat ekologické souvislosti. Jako člen Faunistické komise BirdLife od roku 2006 pracuje na sběru a hodnocení informací o pozorování vzácných druhů ptáků na území Rakouska a věnuje se kroužkování ptactva.

Název knihy: Příručka k pozorování ptáků

Autor: Leander Khil

Překlad: Libor Schröpfer

Počet stran / vazba: 304 stran, pevná vazba

Doporučená cena: 850 Kč

Vydalo nakladatelství KAZDA.

Více naleznete na www.knihykazda.cz.

You may also like...