Pavouk | Lars Kepler

Vychází Pavouk, devátý případ komisaře Joony Linny od Larse Keplera.Manželé Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril po dvou letech přidávají další kousek skládačky k sérii oblíbených detektivek, které píšou pod světoznámým pseudonymem Lars Kepler.

Novinka Pavouk je už devátým dílem, kterým čtenáře provází především oblíbený a osobitý komisař Joona Linna. V předchozím díle Zrcadlový muž se na scénu vrátil hypnotizér, v novém díle se objevují výhrůžné bílé kulky pro samotného komisaře. Zachránit ho může jedině Saga Bauerová, další z hlavních postav celé série.

Novinka vyšla 25. října, dva roky po Zrcadlovém muži. Je už devátým pokračováním mimořádně oblíbené detektivní série, které se celosvětově prodalo přes 15 milionů výtisků, v samotném Česku pak více než 600 tisíc. Podle překladatelky Karolíny Kloučkové patří nový díl k tomu nejlepšímu, co série svým čtenářům nabízí a čím je tolik láká, aby se do světa brutálních zločinů vraceli. „Je to Lars Kepler v nejlepší kondici. I takovým mistrům thrilleru, jako je manželské duo tvořící pod tímto pseudonymem, se může stát, že ne všechny knihy série jsou stejně vydařené. Pokud však někdy zakolísali, s Pavoukem laťku vrátili zase pěkně vysoko. Nepřestává mě fascinovat jejich schopnost podmanit si čtenáře drobnými detaily příběhu a smysl pro absurdní komičnost některých situací. Zápletku opět vystavěli tak, že se necháte strhnout, a i to, co by se při bližším pohledu mohlo zdát přitažené za vlasy, zhltnete s potěšením. Pro mě je to jeden z nejzdařilejších dílů celé série,“ míní překladatelka.


Hlavním motivem knihy jsou bílé kulky – výhrůžnou pohlednici se zmínkou o devíti takových kulkách dostala Saga Bauerová už před třemi lety, přičemž jedna z kulek měla být tehdy určena přímo pro komisaře Joonu Linnu. A v dodatku stálo, že komisaře může zachránit jedině Saga. Jenže čas utíkal, žádné bílé kulky se neobjevovaly a hrozba by byla málem zapomenuta. Na začátku nového dílu se však na starém hřbitově objeví téměř rozpuštěné tělo v gumovém pytli – a bílá nábojnice. Vrah zaplétá policii do své hry a dává jí šanci své řádění zastavit, pokud ovšem dostatečně rychle stihne řešit jeho bestiální hádanky… Ve stejnou chvíli jako kniha vychází tento příběh také jako audiokniha v audioknižním nakladatelství One Hot Book. Jako již tradičně ji namluvil herec Pavel Rímský, který si na čtení devátého případu série pochvaloval další setkání s Joonou Linnou: „Mám k němu důvěrný vztah, protože jsem načetl celou Keplerovu sérii, cožposluchači jistě poznají. Při čtení se snažím střídat napjaté chvilky s těmi uvolněnějšími a čerpám i ze svých vlastních zážitků – i když zkušenost s tím, že by mě někdo vraždil, bohudíky nemám,“ směje se. Na otázku, proč je detektivní série švédské manželské dvojice tak populární doma i ve světě, má pak jasnou odpověď:

„Od četby prvních britských a amerických detektivek jsem si uvědomil, že i takové příběhy se mohou stát velkou literaturou. Že když někdo píše dobrou knihu, je úplně jedno, jestli je to detektivka nebo román dada. A Keplerovy knihy jsou tak oblíbené, protože jsou skvěle vymyšlené,“ říká Pavel Rímský.

Název knihy: Pavouk

Autor: Lars Kepler

Počet stran / vazba: 525 stran, vázaná

Doporučená cena: 549 Kč

VydaloNakladatelství HOST

Více informací na www.hostbrno.cz.

You may also like...