Třetí rodič ví jak na to! Aneb jak si počínat v patchworkové rodině v době coronavirové?

Uplynulé týdny pro každého z nás znamenaly změnu. Pro někoho menší, pro jiné větší, ale co rozhodně potřeboval každý z nás, bylo najít nový životní rytmus. Možná nejvíce dobu homeofficů zaznamenaly děti. Najednou měly kolem sebe dospělé, možná až moc často. A dospělí řešili hlavně to, jak s dětmi vyjít: s vlastními i těmi bonusovými.

Zůstat doma. Jak jednoduše to zní a jak složité to může být. V komponovaných, nebo chcete-li patchworkových rodinách, byla situace spojená s omezeními skutečně náročná, přinesla zcela nové výzvy. „Díky svému projektu Třetí rodič jsem měla opravdu hodně příležitostí vyslechnout spoustu příběhů o tom, co dospělé v době pandemie trápilo, při nastavování tak trochu nových pravidel soužití po rozchodu. Někteří nevlastní rodiče začali trávit se svými nevlastními dětmi více času než obvykle a museli ve větší intenzitě zvládat všechny variace dětských nálad. Jiní se báli nevlastní děti ve svém dezinfikovaném domově přivítat z obavy před možnou nákazou.

Někdo celou situaci dokonce zneužil k bojovnému účtování s bývalým partnerem – třeba nepustil dítě k druhému rodiči pod záminkou, že mají přeci zůstat doma a nesmí nikam jezdit. Těchto příběhů bylo tolik, že jsem se rozhodla vydat druhé vydání mého praktického průvodce nevlastním rodičovstvím a ve spolupráci s nakladatelstvím Kosmas ho dát do knižní distribuce. Věřím, že pomůže dalším rodičům, kteří možná potřebují maličko poradit, jak tuto nenadálou situaci spíše využít k vyvěšení bílých vlajek a trvalému stavu příměří. Sama jsem matkou jednoho dítěte a bonusovou mámou dvou dalších.

Karanténa nám přinesla více společných dní a my toho zažili tolik, co se za krátké víkendy nikdy nestihne. Získali jsme nový čas – čas jen tak spolu být, vstávat, učit se, vařit, piknikovat, chodit na procházky, večer si povídat, šít na šicím stroji, či se dívat na film. Jsem za to vděčná,“ říká Kamila Šimůnková Petrovská autorka knihy Třetí rodič: praktický průvodce nevlastním rodičovstvím.

Kniha je k dostání na www.tretirodic.cz/kniha a v každém dobrém knihkupectví.

A pokud již knihu máte, ale chtěli byste více nových informací a rad, naplánujte si účast na první celodenní akci pro třetí rodiče plné seminářů a inspirace, která proběhne 4. 10. 2020 v unikátním pražském prostoru Opero nedaleko Staroměstského náměstí. Přihlášky jsou k dispozici na www.tretirodic.cz/akce.

You may also like...