Pod rouškou šikany | Blažena Hlasová

Skutečné příběhy o šikaně na pracovišti mezi zdravotníky, která je jednou z hlavních příčin, proč český zdravotnický systém nemá dostatečné množství zdravotních sester.

Pod rouškou šikany | Blažena Hlasová

Kniha je jakousi zpovědnicí zdravotních sester, které si prošly nebo procházejí šikanou na pracovišti. Na místě, kde tráví nejvíce času. Na místě, kde se léčí a uzdravuje. Za zavřenými dveřmi se kromě léčebných procesů odehrávají ještě další příběhy. Kniha mapuje osudy žen, které se ocitly v nepříjemných situacích a některým z nich chování kolegyň zapříčinilo vznik vážných onemocnění. Nejenže si prošly složitým dětstvím, ale ani v pracovním životě na ně nečekalo zrovna příjemné přivítání.

Pod rouškou šikany | Blažena Hlasová

O čem se v knize píše

Soubor dvaceti sedmi příběhů zdravotních sester a ošetřovatelek, které se na svém pracovišti setkaly se šikanou. Agresorem byly kolegyně, které jim znepříjemňovaly pracovní prostředí. Mnohé sestřičky tak byly donuceny pracovní místo opustit nebo odejít ze zdravotnictví úplně. Další sestřičky se nyní potýkají s různými psychosomatickými potížemi, které jim brání profesi vykonávat. Některé jsou dodnes v péči psychiatrů a užívají léčiva, která jim pomáhají tuto životní zkušenost překonat.

Pro koho je kniha určena

Kniha je určena všem zdravotníkům, bez ohledu na to, zda jsou nováčky v systému, nebo již mají dlouhodobou zkušenost. Jejím záměrem je upozornit na křehkost jednotlivců mezi námi. Dále je kniha určena všem laikům, kteří se zajímají o zdravotnické prostředí. Možná tak mnoho lidí pochopí, proč se některé sestry chovají tak, jak se chovají. Některé sestry mohou volat o pomoc, aniž by to pacient tušil. Autorka by knihu doporučila i všem studentkám zdravotnických škol, aby si uvědomily, jak náročná tato profese může být. Kniha vede k zamyšlení nejen nad osudy hlavních postav, ale i nad tím, proč do českého zdravotnického systému nepřicházejí nové sestry. Proč povolání zdravotních sester, které bylo dříve tak prestižní, na své prestiži dnes tak hluboce ztrácí.

Pod rouškou šikany | Blažena Hlasová

Proč autorka knihu napsala

Autorka je zdravotní sestřička s dvacetiletou praxí. Během své kariéry slýchávala od svých kamarádek a známých, jak těžký mají pracovní život. Nevěřila, že je něco takového v tomto oboru možné. Až do doby, kdy se jí samotné něco podobného začalo dít. Její nedávná zkušenost tak rozhodla, že o šikaně na pracovišti napíše knihu. Aby kniha byla co nejvíce autentická, rozhodla se oslovit sestry z celé země, aby se o své zkušenosti podělily. Netušila, jestli se někdo ozve. Téma je velice citlivé a nemluví se o něm lehce. Začaly se jí ale ozývat ženy s různými zdravotnickými profesemi a najednou zjistila, jak obrovský problém šikana ve zdravotnictví je. Dokud se bude mlčet, agresorům bude procházet to, co si dovolují, a pak se bude společnost nadále potýkat s nedostatkem personálu ve zdravotnictví.

Pod rouškou šikany | Blažena Hlasová

Název knihy: Pod rouškou šikany

Autor: Blažena Hlasová

Počet stran / vazba: 160 stran / Vázaná

Doporučená cena: 329 Kč

Vydalo: Nakladatelství Pointa

Více informací na: www.pointa.cz

Zdroj foto: Pointa

You may also like...