Botanická zahrada Praha uvádí do prodeje novou knihu, neměla by vás otrávit

Kniha Ďáblova zahrádka se věnuje jedovatým rostlinám

Botanická zahrada hl. m. Prahy uvádí tento týden do prodeje unikátní knihu Ďáblova zahrádka tria autorek Kláry Lorencové, Evy Novozámské a Jarmily Skružné. V publikaci se věnují jedovatým rostlinám, které známe z naší přírody, zahrad, bytů i cizích krajů, a vysvětlují, proč jsou rostliny jedovaté a jak rostlinné toxiny působí na náš organismus. Kniha je určena široké veřejnosti a jejím cílem je naučit čtenáře bezpečně rozpoznávat jedovaté rostliny a poučit o možném riziku při kontaktu s nimi. Nová kniha bude ke koupi v infostáncích nebo v e-shopu botanické zahrady za cenu 349 Kč.

Ve sbírkách botanické zahrady pečujeme i o mnoho rostlin, které jsou jedovaté a obsahují nejrůznější toxické látky. Tyto druhy jsme představovali našim návštěvníkům v roce 2021 v rámci Jedovaté sezóny. Nová publikace na toto roční téma navazuje a čtenářům poskytuje podrobný přehled rostlin, se kterými se nejenom v naší zahradě mohou setkat,“ uvádí knihu Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Rostlinné jedy doma i na zahradě

Kniha poskytuje čtenářům informace o jedovatých rostlinách v několika stovkách druhů. V úvodu se lze dozvědět něco o rostlinných jedech jako takových, jak působí na člověka a jak bývají tyto toxiny člověkem využívány či zneužívány. Připomeneme si, že otravy jsou staré jako lidstvo samo, a přečteme si něco o nejznámějších otravách a travičích světových dějin. Kromě přehledu jednotlivých druhů jedovatých rostlin také kniha upozorňuje na jedy a jedovaté plody, které se mohou dostat až na náš stůl nebo které jsou rizikové pro zvířata a domácí mazlíčky. „Naše kniha má zábavnou formou, někdy i s lehkou nadsázkou a humorem, vzdělávat veřejnost a upozornit na jedovaté rostliny, které najdeme v naší přírodě, zahradách či domácnostech. Představuje i ty druhy, které můžeme velmi snadno zaměnit s podobnými nejedovatými užitkovými rostlinami. Věnuje se rovněž rostlinám, které běžně konzumujeme, ale za určitých okolností jsou také nebezpečné. Čtenáře ale rozhodně nechceme děsit, chceme jim přiblížit jedovaté rostliny v jejich rozmanitosti i záludnosti, naučit je bezpečně rozpoznávat a seznámit s možnými riziky při kontaktu s nimi,“ doplňuje ke knize jedna z autorek Klára Lorencová.

Texty jsou doplněny fotografiemi, jejichž autory jsou další odborníci z botanické zahrady, a realistickými kresbami grafika Jakuba Chaby. O odbornou revizi se postarala PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Dvacet knih s podpisem autorek

Publikace bude v prodeji od 25. září a k dostání bude jak přímo v botanické zahradě, tak v jejím e-shopu. Prvních dvacet zájemců získá knihu i s podpisy všech tří autorek. Doporučená maloobchodní cena je 349 Kč, stejně jako u dalších publikací, které botanická zahrada doposud vydala. Jde například o tituly věnované stínomilným nebo záhonovým trvalkám, pelargoniím nebo se s kurátory botanické zahrady mohou čtenáři vypravit na expedici do Vietnamu či na Kypr. Další knihy provedou skleníkem Fata Morgana nebo Vinicí sv. Kláry. S jedovatými rostlinami se návštěvníci mohou seznámit i přímo v expozicích botanické zahrady.

Otevírací doba:

Venkovní expozice:

denně včetně svátků
9.00–19.00

Skleník Fata Morgana:

út–ne
9.00–19.00

Vinotéka sv. Kláry:

po–ne

10.00–19.30

Zdroj foto: Botanická zahrada Praha

You may also like...