Třešně v rumu | Exkurze dědy a vnučky v tropickém socialismu

Nakladatelství Cosmopolis vydává novou knihu Michaely Janečkové – Třešně v rumu. Knihu ilustroval grafický designér Lumír Kajnar, který několik let graficky glosuje aktuální domácí i světové události na sociálních sítích, na obálkách Deníku N či v Hospodářských novinách. Knihu tento týden v baru La Casa de la Havana vieja pokřtily stand-up komička Adéla Elbel a moderátorka Daniela Písařovicová.

Obchody? Natřískaný, člověče. Plný tašky si domů nosej. A my jsme tam v podstatě jedli jenom humra. Všechno, co tady říkaj v televizi, je čistá lež! Já tam byl a všechno viděl.“ – děda Evžen

Svérázné zápisky z cest překonají vaše nejdivočejší fantazie!

Štvou vás příbuzní u nedělního oběda? Nemůžete pochopit, koho to zas volili, proč si vzájemně přeposílají konspirační maily, nadávají na novináře a skuhrají, že za jejich mládí bylo líp? Vydechněte a počítejte do deseti. Ne vždy je hloubení příkopů mezi generacemi ten nejlepší nápad.

Třicetiletá Michaela, profesí redaktorka veřejnoprávní televize, proto potlačila svůj pud sebezáchovy, a rozhodla se se svým (o čtyři dekády starším dědou) bezmála měsíc cestovat po Kubě. Když oběma balila kufry, ještě netušila, že za pár dní: stráví večer na policejní stanici na okraji Havany, pak se děda ztratí v pralese, že rum je oficiální snídaní šampionů a patery trenky na měsíc v pohodě stačí.

Máte před sebou svérázné zápisky z cest, jež ve výsledku nejsou cestopisem, ale spíš deníkem bizarních situací v kubánských kulisách. Pokud čtenáře kdy zajímalo, co se stane, když sejme rudé třešničky z loga KSČM a naloží je do řízného kubánského rumu, v této knize najde odpověď.

Ukázka z knihy:

Dneska ráno jsem měla něco zacucháno ve vlasech a zjistila jsem při zběžném ohledání, že to bude asi svatozář. V zárodku. Zajímavé, jak takhle člověk na cestách vyzjistí o svých bližních takové otravné vlastnosti. Tak třeba se ukázalo, že děda stále mluví. Zejména teda na lidi, což je obzvlášť znepokojující. Nezabrání mu v tom ani sluchátka vražená až do nitra lebky, ani otevřená kniha, ani klapky na oči, nebo to, že je potenciální posluchač pod vodou, nebo v koupelně, nebo ve vedlejší ulici. Taky při každém oslovení do přítomných bodře dloubne loktem, což mají teda lidi obecně hodně rádi. Na druhou stranu se ale taky ukázalo, že množství vypitého alkoholu se přímo úměrně rovná náladě posádky, takže řešením všech nepříjemných sociálních i tělesných situací je prostě PŘIDAT RUM. Díky tomuto prvnímu a jedinému kubánskému přikázání jsme včera strávili fajn den na pláži, kde bylo jen trošičku písečných blech. Děda v dobrém rozmaru si po večeři v pokoji dokonce trochu zacvičil, což spočívalo v tom, že si na postel umístil židli, opřel si o ni nohy a usnul. Not bad. #tresnevrumu

Název knihy: Třešně v rumu

Autor: Michaela Janečková

Ilustrátor: Lumír Kajnar

Edice: COSMOPOLIS

Počet stran: 192

Cena knihy: 272 Kč

Vydalo nakladatelství Grada v edici COSMOPOLIS.

Více naleznete na www.cosmopolis.cz.

You may also like...