Čti Jeseníky – unikátní obrazová encyklopedie

Tato jedinečná kniha vás seznámí s Jeseníky a jejich severním podhůřím (Hrubý Jeseník, Zlatohorská pahorkatina, Góry Opawskie). Je výjimečná především unikátním obrazovým materiálem a čtivostí doprovodného textu, který vás poučí i pobaví zároveň. Mnohé z koláží jsou také doplněné o komiksové bubliny. Kromě historických faktů v knize najdete nové poznatky a enviromentální vhledy.

Na knize spolupracovala řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy: Rudolf Dybowicz (Opava), Jiří Heyer (Polička), Zdenek Smítal (Zlaté Hory) a další. Bez jejichž přispění by kniha v dané kvalitě nemohla vzniknout.

S texty vypomáhali: Lukáš Abt (autor knihy Atlas jesenických pramenů), Jiří Glonek (Vědecká knihovna v Olomouci, autor knihy Na Jeseníky!), Igor Hornišer (Muzeum v Bruntále a správce muzea na Kapličkovém vrchu v Malé Morávce), Miroslav Kobza (autor populárně naučných knih o Jeseníkách a Rychlebech, např. Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku), Pavel Macháček (autor knih o regionální historii, např. Zmizelé Jesenicko: Zaniklé a téměř zaniklé osady), Vít Slezák (CHKO Jeseníky, časopis JesRychle).

Dále byli součástí týmu členové Vlastivědného muzea Jesenicka: Martin Hanáček (geolog), Matěj Matela (etnograf), Jan Petrásek (historik), Pavel Rušar (geograf) a Vojtěch Taraška (biolog). O grafickou úpravu se postarali: Jan MacháčekFilip Raif, Josef GabrielMarkéta Smékalová. Publikaci současnými fotografiemi doplnil Tomáš Neuwirth. Hlavním partnerem publikace je Kofola, partnery knihy jsou pivovar Holba, Rychlebské stezky a Staprom.

Co je pro Čti Jeseníky specifické?

  • unikátní obrazová encyklopedie
  • velkoformátové koláže historických fotografií
  • kuriózní příběhy, klíčové osobnosti a místní zajímavosti
  • obrázky a informace, které jste dosud nevěděli
  • 50 kapitol na 130 stranách
  • velký formát 35×50 cm

Doporučená cena: 490 Kč – třetina výtěžku bude věnována na drobné opravy a úpravy v rámci Jeseníků.

Zakoupíte: ve vybraných kamenných obchodech a eshopech – více v odkazech:

cti-jeseniky.cz a eshop.holba.cz/detail/publikace-cti-jeseniky/2028

Zdroj foto: Cti-jeseniky.cz

You may also like...