Teď to trochu štípne | Tarneke Anna

Zdravotní sestra Anna, která na pohotovosti pracuje už 17 let, podává s humorem i vážností svědectví o nepředstavitelně náročné práci s lidmi v mezních situacích. Co dělat, když se na příjmu potkají členové znepřátelených týmů nebo si někdo v nemocnici odloží dítě kvůli představení v opeře? Jsou tací, kteří si vědomě zahrávají se zdravím, jiní se sem dostanou následkem nešťastné náhody. A některé zde potká i pravá láska…

Kniha Teď to trochu štípne – on-line ukázka

V  časech nejrůznějších internetových doktorů a  jiných poskytovatelů medicínských služeb na nekonečném world wide webu se nelze divit, když k nám každý druhý pacient dorazí s vlastní diagnózou. Určitě to znáte i vy sami. Někde po těle vás štíplo nebo louplo, tak se podíváte na internet a už tušíte, že to bude žlučník, střevo, slinivka či slezina. Pokud patříte k lidem přesvědčeným, že Google dokáže nahradit studium medicíny, budu vás bohužel muset zklamat. Ono to má důvod, že se medicína studuje mnoho let, a sice ne online, ale na místech, kde je v dosahu praxe.

Abychom si rozuměli. Na internetu jsou jistě k  nalezení mnohé skvělé tipy, jak chladit kůži spálenou od slunce či hematom, ale jakmile půjde o závažnější záležitosti, raději byste se na medicínské znalosti různých vyhledávačů spoléhat neměli. Lidské tělo je zkrátka příliš komplexní na to, aby takové diagnózy na dálku mohly fungovat. Kromě obšírných internetových diagnóz od pacientů taky někdy slýcháme věty jako: „O tom jsem četl v novinách“ anebo: „Moje kamarádka taky měla tyhle problémy.“ Mají bohužel stejně málo výpovědní hodnoty jako ony diagnózy ze sítě. Tlak na prsou může být u jednoho první signál těžkého srdečního infarktu, u druhého může jít o cyklicky podmíněnou hormonální produkci.

Název knihy: Teď to trochu štípne

Autor: Tarneke Anna

PřekladatelSchaft Jesika

Počet stran / vazba: 208 stran, pevná

Doporučená cena: 269 Kč

Vydalo nakladatelství ALPRESS v románové edici Klokan.

Více naleznete na www.alpress.cz.

You may also like...