Kuchařka pro teenagery vyhrála v celosvětové soutěži

Julie Kučerovská, autorka knihy „Kuchařka pro teenagery“, vyhrála 1. místo v celosvětové soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii „D11 Family“! Vyhlášení a předání cen proběhlo 4. 7. 2019 v čínském Macau.

Své vášni pro vaření a pečení se mladá autorka věnuje od útlého věku, od 14 let se publikování vlastních receptů a kulinárnímu experimentování zabývá na svém autorském blogu. Na jaře 2018 její zájem vyústil v krásnou a svižnou knížku, která naladí (nejen) teenagery k tomu, pustit se do vlastního vaření, od tréninkových svačin až po večeře pro celou rodinu.

Julie k udělení ceny uvádí: „Když jsem přijela do Macau a viděla jsem svoji kuchařku mezi ostatními celosvětovými kuchařkami, byla jsem dojatá. Říkala jsem si, že už jen tohle je zážitek. Všichni autoři nominovaných kuchařek jsme se setkali a společně si povídali. První večer jsme se setkali univerzitě v Macao na předávání zvláštních cen, na které navázal společný bufet. Druhý den bylo vyhlášení všech kategorií: vždy na obrovském plátně se ukázaly tři nejlepší kuchařky a první místo šlo na pódium. Když tam naskočila má kategorie, koukla jsem se od třetího místa na první a najednou tam přes celé plátno naskočilo: Kuchařka pro teenagery 1st place. Chvíli mi trvalo, než jsem se zvedla a došlo mi to. Běžela jsem ze zadních řad na pódium a cestou přemýšlela, co mám vůbec říct. Publikum tleskalo a já jsem si vzala mikrofon do ruky. Snažila jsem se v angličtině říct něco chytrého, ale byla jsem tak překvapená a dojatá, že jsem jen krátce vysvětlila, že chci teenagery naučit, že v kuchyni je sranda, a třikrát jsem poděkovala. Ještě teď jsem zaskočená a mám z toho obrovskou radost! Moc děkuji nakladatelství Smart Press, že mi kuchařku vydali a povzbudili k tomu, dál se této vášni věnovat.“

Prestižní mezinárodní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů z až 205 zemí. Do nejužšího výběru v rámci specializovaných kategorií ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako ty nejzajímavější.

Julie Kučerovská | Kuchařka pro teenagery

Tuto kuchařku Julie napsala, když jí bylo 15, a je její výzvou mladým čtenářům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý.

Jejím cílem je přesvědčit mladé čtenáře a čtenářky, že není třeba mít strach, protože když všechny recepty s přehledem zvládne stejně stará Julie, proč by nemohli i oni? Vždyť vaření je zábava, zvlášť když vaříte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.

Kniha je rozdělena do několika tematických kapitol, do kterých autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti – čtenářům přináší tipy na zdobnou a chutnou víkendovou snídani, zábavný piknik v parku nebo občerstvení na párty, ale i na zdravé a syté svačiny do školy či při sportu nebo rychlou večeři. Je to tedy jak skvělý průvodce pro mladé experimentátory s vařečkou, tak pohodová a inspirativní kuchařka pro celou rodinu, od rána do večera, od jara do Vánoc!  

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

V předchozích letech získaly ocenění Gourmand Cookbook Awards tyto publikace nakladatelství Smart Press:

2018: Dominika Wittenberg Gašparová: Švédská kuchařka – Kulinární tradice Severu – 1. místo (kategorie C06 „Skandinávská kuchyně“)

2015: Denisa Bartošová – Láskominy Denisy Bartošové – 1. místo (kategorie „Zábava“)

2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie „Design“)

2013: Martin Škoda – Škoda nevařit – 3. místo (kategorie „Nejlepší prvotina světa“)

You may also like...