Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové | Tip na knihu

Recyklace přebývajících potravin a jídel

Kvalitní a promyšlené vaření

Inspirativní recepty české i světové kuchyně

Rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii

Tradiční domácí postupy i moderní trendy

Co mají společného taková francouzská kulička, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání nebo čočková omáčka ? la Jamie Oliver?

To, že se díky nim dají báječně zpracovat nejrůznější přebytky. Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží. Až 40 % vyprodukovaných potravin se totiž v dnešní společnosti nespotřebuje, nýbrž vyhodí, a zásadní část toho se děje právě v našich domácnostech.

Kniha je průvodcem pro neplýtvání všemi základními skupinami potravin: pečivem, masem, luštěninami, rýží a obilovinami, mléčnými výrobky, bramborami a zeleninou.

Základem knihy je přes 40 velkých receptů z české i světové kuchyně – z autorčiny domácí zkušenosti i rodinných pokladů, z cest i z inspirace zahraničními kuchaři – a k tomu autorka sype z rukávu bezpočet užitečných variací a „metamorfóz“, díky kterým budete moci chutně a vtipně „zrecyklovat zbytky“ a ještě rozšířit svůj kuchařský repertoár. Věnuje se také správnému uchovávání a základnímu zpracovávání potravin a efektivnímu využití energií a zdrojů. Propojuje osvědčené postupy „hospodyňkovských“ (pra)babiček vařících pro velké rodiny, bohatou vůni orientálních dálek i znovuobjevované a dnes zcela moderní přípravy vlastních domácích produktů.

To všechno přitom plyne s příjemnou lehkostí. Kniha je nabitá užitečnými informacemi, ale je zároveň vtipná, laskavá a veskrze autorčina. Můžete ji využívat jako zcela praktický návod, ale také se do ní začíst jako do osobního a vstřícného memoáru… u kterého jakoby mimoděk objevíte, jak snadno lze využívat jídlo naplno, s tvůrčí odvahou a beze zbytku.

Knihu doprovodí fotografie známé food fotografky Aleny Hrbkové.

Jitka Rákosníková

je jednou z předních osobností české kulinární scény – spisovatelka, novinářka a překladatelka s vášní pro jídlo. Téma, proč a hlavně jak neplýtvat potravinami, ukazuje jako otázku, která se v jisté podobě řešila a řeší vždy a všude, ale která je v posledních letech čím dál závažnější a v gastronomii si žádá kreativní a přitom zodpovědnější přístup.

Malá ochutnávka z knihy:

Pikantní jogurtový koláč

V podstatě je řecký, díky použitým surovinám. Nicméně pod pojmem řecký jogurtový koláč v kuchařkách nejčastěji najdete piškotový, velice podobný předchozímu chlebíčku, který se ale peče v kulaté formě a na závěr přelévá sladkým (pomerančovým) sirupem, jež se do těsta vsákne. Je to krásný koláč, k nalezení i na mnohých místech Středního východu, ale já chtěla něco ostřejšího. Jogurt mám totiž moc ráda naslano.

TĚSTO: 1 a 1/2 hrnku hladké mouky » špetka soli » 8 lžic studeného másla » 3–4 lžíce ledové vody » náplň: 2 velké pórky – propláchnuté a nakrájené na tenké plátky » 1 lžíce olivového oleje

» sůl a čerstvě mletý pepř » 3 velká vejce » 200 g řeckého jogurtu » hrst rozdrobené fety » 1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana) » čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

1.

Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte,

až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.

2.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno

těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.

3.

Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.

P.S.: Je samozřejmě „hospodyňské“ připravovat si vlastní těsta, a když už to děláte, je ještě hospodynštější (ostatně načatý sáček s moukou je dobré zpracovat co nejdřív) připravit těsto ve více dávkách a pak uchovat na mrazáku. Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých jako toto se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.

Knihu vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

GALERIE:

You may also like...