Sword Art Online: Když počítačová hra usiluje o život

Japonský fenomén, který pomohl zrodit celý žánr, přichází i k nám. Vítejte ve virtuální realitě, vítejte ve Sword Art Online!

Jak si už příznivci japonské tvorby všimli, kromě mangy jsme začali vydávat i knížky, přesněji řečeno light novel. V jejich rámci vyšel už příběh ze světa Tokijského ghúla a Death Note. Ovšem teď přichází zcela nový titul, titul z řady Sword Art online.

„Pro mladší čtenáře je při čtení důležitá i osobní zkušenost,“ říká Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW. „Když se prožitky hlavních hrdinů shodují s jejich vlastními, když nějak odráží jejich zkušenosti. Málokdo je kouzelníkem, ale na školu chodí každý a každý na ní má své kamarády i protivníky. A ano, málokdo se probojovává fantasy světem, ale všichni znají počítačové hry, levelování postav na vyšší úroveň a snahu porazit finálního bosse. A všichni by si přáli, aby jejich herní zážitky byly ještě intenzivnější.“

Právě to všechno čtenářům poskytuje i u nás obrovsky úspěšný žánr „litRPG“, čili příběhy zasazené do nových herních vesmírů. Ostatně tam patří i jeden z největších hitů posledních let, román Ready Player One. Tento žánr byl formovaný už mnohem dřív a jeden ze základní kamenů položil roku 2001 Reki Kawahara, který napsal první knihu ze série Sword Art Online. Napsal ji tehdy do soutěže, ale byla příliš dlouhá, takže se nakonec rozhodl román publikovat na internetu. A tak se zrodila legenda, která dnes obsahuje více než třicet vydaných knih, anime seriál, počítačové hry a samozřejmě i mangu. Chystá se i hraný film a poctu Sword Art Online najdete i ve snímku Ready Player One.

První kniha z žánru „isekai“ (termín, který označuje příběhy, ve kterých se hrdina propadne do cizího světa a dnes se používá hlavně v souvislosti s přesunem do počítačového vesmíru) se odehrává ve virtuální realitě, v online hře Sword Art Online, která zničehonic uvězní své hráče a odejít se z ní dá jen dvěma způsoby. Buď tím, že projdou všech sto pater Aincradu, obrovské věže – nebo smrtí. Bohužel, smrt ve hře znamená smrt i v realitě. Někteří se snaží jen přežívat a žijí existenci v nižších patrech, někteří bojují s osudem a vydávají se stále výše. Jedním z nich je hlavní hrdina knihy, který navíc příliš nestojí o to být členem nějakého týmu, takže to má mnohem těžší. Ale postupně se zaplétá do velkého tajemství, které rozhodne o dalším osudu světa. Série Sword Art Online měla obrovský úspěch. Roku 2012 se dostala mezi osm nejprodávanějších knih z ranku light novel. V roce 2012 a 2013 byla oceněná jako nejlepší z žánru, další roky se držela v nejlepších pěti. V roce 2016 byla už druhým nejprodávanějším titulem. A teď vychází u nás a její počet může třeba ještě o něco málo stoupnout.

„Jedním z kladů téhle série,“ pokračuje Jiří Pavlovský, „je to, že nestojí na místě. I když je knih už hodně a jsou spojeny postavami, řadí se do jednotlivých uzavřených sérií, obvykle dvou až třídílných. Ale knihy fungují i velice dobře samostatně, což koneckonců dokazuje i první titul, který přináší uzavřený a kompaktní příběh. Rozhodně to není tak, že by se děj vlekl přes mnoho dílů, aniž by došlo k nějakým zvratům. Autor má spoustu nápadů, spoustu míst, které chce čtenářům ukázat.“

Série Sword Art Online u nás vychází s původními barevnými ilustracemi. V roce 2022 Nakladatelství CREW chystá i druhý díl, kterým se uzavře první velký příběh.

Odkaz na e-shop:

www.obchod.crew.cz/detail/komiks-782861-sword-art-online-aincrad-1

You may also like...