Tělo sčítá rány | Bessel van der Kolk

Trauma nelze obejít. A jeho následky zažívají mnozí – možná vy, možná vaši blízcí; vždy však ovlivňuje životy celého okolí. A není v silách trpícího, aby bez pomoci zvládl projevy v podobě depresí, chronických potíží, alkoholismu, sebepoškozování, obezity či pocitů studu a osamělosti. Dr. Bessel van der Kolk, přední světový odborník na trauma, strávil více než tři desetiletí prací s obětmi různých traumat. I díky jeho poznatkům a zkušenostem se nyní můžete vydat na možná dlouhou, ale nadějnou cestu k lepšímu a plnějšímu životu.

Bessel van der Kolk popisuje s laskavostí a otevřeností příběhy, s nimiž se setkal v klinické praxi, a dělí se o výsledky svých výzkumů v oblasti terapie posttraumatické poruchy. Prokázal jimi, že zanedbávané či zneužívané děti, účastníci nehod a katastrof, váleční veteráni či oběti násilných činů, potřebují víc než medikamenty. Skutečné uzdravení vede přes hledání cesty k sobě samým, k vlastnímu tělu, které si v nekonečné smyčce udržuje otisk prožitého utrpení. V knize odhaluje, jak prožité trauma negativně ovlivňuje tělo i mozek a mění schopnost ovládat se, vnímat se, zažívat radost, potěšení a důvěru. Popisuje také, jakou roli hrají v rozvoji vývojové traumatické poruchy geny a hormony, v neposlední řadě též rodičovská láska a péče v prvních letech života.

Druhou část knihy věnuje van der Kolk inovativním léčebným postupům. Autor své pacienty vybízí, aby se zapojili do libovolné formy práce s tělem, která napomáhá obnovení zdravého vztahu k sobě i k druhým. V knize proto najdete doporučení metod neurofeedbacku, hypnózy, meditace, ale také sportu, tance, hudby, jógy, psaní či kurzů herectví.

Ve své oceňované knize nabízí přístupným způsobem naději všem, kdo prožitým traumatem trpí, v neposlední řadě pak i jejich blízkým a pečovatelům.

Název knihy: Tělo sčítá rány

Autor: Hilary Green

Překladatel: Monika Martinková

Podtitul: Jak trauma dopadá na naši mysl i zdraví a jak se z něj léčit

Počet stran / vazba: 496 stran, pevná s přebalem

Doporučená cena: 499 Kč

E-kniha: 299 Kč

Vydalo nakladatelství MELVIL v edici Pod povrchem.

Více naleznete na www.melvil.cz.

You may also like...