An(n)a. | Sára Báchorová

Autentickou sondou do života s poruchou příjmu potravy je román An(n)a., který vyšel na začátku prosince v nakladatelství Pointa. Jeho autorkou je osmnáctiletá Sára Báchorová, která při psaní vycházela z vlastních zkušeností a prožitků. S pomocí knihy chce zvýšit povědomí o tématu, které je podle ní pořád společenským tabu, a pomoci nejen mladým lidem, kteří čelí obdobným obtížím.

Hlavní hrdinkou částečně autobiografického titulu je středoškolačka Anna. Navenek se její život jeví jako bezproblémový, ale v její mysli se o slovo urputně hlásí „Ana“. Personifikovaná anorexie se v průběhu celé knihy objevuje ve formě hlasu, který s Annou vede čím dál ostřejší dialog. Anniny psychické i tělesné obtíže se stupňují, izoluje se od okolí, ztrácí přátele, lásku a nakonec i motivaci žít. Kromě samotné anorexie se příběh dotýká témat, která s ní úzce souvisejí, především bulimie, sebepoškozování, úzkostné poruchy, depresí a myšlenek na sebevraždu.

Série na pomoc psychicky nemocným. Kniha sbírá pozitivní čtenářské ohlasy.

„Od začátku jsem ji plánovala jako úvod k sérii, ve které bych se chtěla věnovat i další problematice – bipolární poruše, hraniční poruše osobnosti nebo drogové závislosti,“ říká autorka. „Za těch pár let, co psychickými problémy sama trpím, jsem si začala všímat, jak na nemocné reaguje okolí. Spousta předsudků, odsuzování a nepochopení. Je podle mě potřeba o těchto tématech mluvit víc a zbavit je nálepky ‚tabu‘. Lidská duše je neskutečně křehká a potřebuje péči. Pevně věřím, že i An(n)a. lidem v tomto ohledu otevře oči a pomůže k tomu, aby si uvědomili vážnost situace,“ dodává.

Počet stran: 168

Vazba: měkká

Vydalo nakladatelství Pointa.

Kniha je k dostání ve všech velkých knihkupectvích, na jejich e-shopech i přímo na stránkách Pointy.

You may also like...