Možnosti milostného románu | Jan Němec

Vychází výjimečná kniha o lásce a psaní v době „digitálního smutku“, umělecký text, který může změnit čtenáře a posunout českou literaturu zase o kousek dál.

Spisovatel Jan Němec s novinkou přichází šest let po vydání úspěšného románu o osudech fotografa Františka Drtikola Dějiny světla. „Zajímalo mě, jestli je dnes vůbec možné psát milostný román, a pokud ano, jakou si to vynutí formu. Nakonec je z toho taková podomácku vyrobená výbušnina,“ říká o své knize Jan Němec.

Zkoumá v ní období pěti let jednoho milostného vztahu a dvou let, kdy o něm psal. „Na začátku byla nutnost přepodstatnit si kus vlastního života. Něco jsem prožil a potřeboval jsem tomu vtisknout formu,“ vysvětluje Němec. Výsledkem je text na pomezí eseje a románu, experiment, při němž autor zkusil něco udělat, aby sám věděl, co se stane. Velmi otevřený a stylisticky vybroušený román, který zkoumá, proč jsme vlastně jeden s druhým, co na sobě navzájem milujeme a proč se i přesto dovedeme opustit.

„Inteligentní lidé dnes veří především svému vladstnímu cynismu, pojmy jako krása, láska a pravda se dávno diskreditovaly. Jenže cynismus nikdy nevede k moudrosti, nakonec člověka zklame. Pokusil jsem se vsadit na úplný opak, s rizikem, že se tomu část lidí vysměje. V knize je hodně vášně, dost szl a i pár zjevení,“ pokračuje autor.

Ten přichystal pro knihu několik slavnostních uvedení. Tím prvním bude čtení a beseda nad knihou v rámci táborského festivalu Tabook, které se uskuteční v Divadle Oskara Nedbala od 17 hodin v pátek 4. října. Následovat bude čtení v Knihovně Václava Havla v pátek 11. října od 19:30 hodin. Třetí čtení je pak naplánováno v Brně v redakci Nakladatelství Host, kde se odehraje ve středu 23. října od 19 hodin.

Knihu vydalo nakladatelství Host Brno.

Více na www.hostbrno.cz.

You may also like...