Výročí úmrtí spisovatelky Marty Davouze

Ve čtvrtek 4. července uplyne již rok od výročí úmrtí spisovatelky Marty Davouze, kmenové autorky nakladatelství  Mladá fronta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marta Davouze (1945–2018) patřila v několika posledních letech k nejprestižnějším autorkám vydavatelství Mladá fronta. Témata svých knih čerpala především z nového domova ve Francii, kam se provdala na přelomu tisíciletí, ale obracela se i k rodné zemi, sledovala aktivně politický i společenský život, k němuž se ráda a kriticky vyjadřovala. Její jazyk byl vždy přesný a výstižný, postřehy díky jejímu odstupu přínosné a hodnocení často nemilosrdné.

Články a fejetony, ve kterých si brala na paškál českou i francouzskou společnost, vydala v roce 2014 souhrnně pod názvem Zrcadlení. Přestože první kniha, Podobizny lásky, jí vyšla už v roce 1996 a obdržela za ni mezinárodní cenu IBBY, největší úspěch a oblibu u čtenářů jí přinesly až dva pozdější autobiografické romány, Dům v Bretani (cena za bestseller roku 2013) a Loď v Bretani (2016), které doteď vycházejí v mnohatisícových nákladech. Její vypravěčské umění, literární styl i jazykové bohatství vynikly i v románech Vypadni z mýho života (nové vydání 2015) a Celej Franz! (2017). 

Vydání svého šestého románu, Víkendu s Miriam (2018), se již bohužel nedožila, ale až do posledních chvil věnovala rukopisu mnoho času i sil. Román Víkend s Miriam se tentokrát odehrává v Československu v mistrně vylíčené atmosféře nadějných šedesátých let, totalitního režimu i polistopadového procitnutí.
Více o knize Víkend s Miriam zde: www.kniha.cz

Přehled vydaných knih:

2018 – Víkend s Miriam
2017 – Celej Franz
2016 – Loď v Bratani
2015 – Vypadni z mýho života
2014 – Zrcadlení
2013 – Dům v Bretani

Vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Knihy lze zakoupit na www.kniha.cz.

You may also like...