Mona | Bianca Bellová

Spisovatelka Bianca Bellová patří k nepřehlédnutelným autorkám české literární scény. A už tento týden vyjde její nový román s názvem Mona. Je to komorní příběh, který se odehrává ve světových kulisách.

Ona je zdravotní sestra, on skoro ještě dítě. Setkávají se na troskách svých životů, na troskách starého světa, na troskách jedné nemocnice, do níž jako všudypřítomné šlahouny plevelných popínavek proniká svět nový. Lepší asi nebude. Ale co když třeba ano?

Anebo… co když je možné zmizet? Uniknout před palbou, která neúnavně kropí rozpálenou zemi kolem, před všemi těmi pravidly, jak se má chovat žena a jak muž, před vzpomínkami, před sebou samým…

Ačkoli nový román u nás dosud oficiálně nevyšel, práva na něj už jsou prodána například do Itálie. Čtenářům znovu nabídne svůj vlastní fiktivní svět, do něhož jako by se jen zdánlivě odrážely odlesky ze světa a času našeho.

Bianca Bellová

„Když jsem v roli čtenáře, samotnou mě baví, když mi autor ponechá prostor pro vlastní představivost, když si text musím sama odpracovat. A ze zkušenosti vím, že i ostatní čtenáři to vnímají podobně. Že je baví, když jim postavíte kulisy a dáte jim do ruky štětce a barvy, a oni si mohou odstíny a dekorace doplnit dle vlastní zkušenosti a představ. Já pak nejsem výhradním nositelem správného výkladu; co čtenář, to jiná kniha. To mě baví hodně,“ říká Bianca Bellová o novém románu.

A podobně může kniha fungovat i pro její čtenáře.

Počet stran: 167

Vydává nakladatelství Host.

Více na www.hostbrno.cz.

You may also like...